Caută
Close this search box.

Written by Liceu

Excursie de studii în Parlamentul European

În zilele de 22 și 23 mai, o delegație de liceeni Laude-Reut a participat la activități care aparțin sferei diplomației și relațiilor internaționale, o vizită de studii la Parlamentul European și la Ambasada României din Bruxelles.

Mulțumită invitației domnului Victor Negrescu, membru al Parlamentului European, elevii au participat la o dezbatere „YouthUp”, unde au abordat teme precum importanța voluntariatului pentru dezvoltarea tinerilor, implicarea tineretului în lumea politică și adoptarea și promovarea corespunzătoare a digitalizării. Elevii au înțeles prin aceste discuții că ei reprezintă și prezentul, și viitorul unei lumi într-o continuă schimbare. Printre oamenii politici pe care liceenii i-au cunoscut se numără și João Albuquerque, reprezentant al Portugaliei în Parlamentul European și Diana Filip, deputy CEO la JÂ Europe.

Întâlnirea cu E.S. Andreea Păstârnac i-a informat pe elevi legat de rolul relațiilor bilaterale, atribuțiile unui ambasador, unitatea și multiculturalitatea Regatului Belgiei, și primii pași către o carieră diplomatică, experiență pe care delegația Laude-Reut o apreciază foarte mult.

În continuarea acestei activități, grupul a participat la un prânz de lucru, unde a interacționat cu domnul Hannes Heide, membru austriac al Partidului Social Democrat în Parlamentul European, cu doamna Janina Sitaru, Secretar de stat pentru relații internaționale în Ministerul Afacerilor Externe, și cu doamna Maria Grapini, membră a Parlamentului European. În încheierea zilei, elevii au asistat la o ședință pe tema bugetului alocat refugiaților ucrainieni, în cadrul căreia au aflat mai multe despre legislația Europeană și solidaritatea între țări, și au cunoscut-o pe doamna Iulia Matei, reprezentanta permanentă a României în UE.

Experiența din Bruxelles i-a îmbogățit pe elevi și i-a apropiat de lumea diplomației, fiind un bun prilej pentru a le hrăni curiozitatea, interesul și implicarea în construirea unui viitor cât mai bun.

IMPRESII ale elevilor participanți

Vizita la Parlamentul European a reprezentat o oportunitate de a descoperi locul unde toate națiunile continentului dezbat problemele și găsesc soluții. Discuțiile cu multipli europarlamentari au reprezentat un „insight” în gândurile și ideile acestora. Îi sunt recunoscător domnului Negrescu pentru această șansă!Victor Zota (clasa a XI-a)

 

Vizita la Parlamentul European de la Bruxelles a fost fascinantă și educativă.

Am avut ocazia să explorăm sediul legislativ al Uniunii Europene și să înțelegem mai bine cum funcționează procesul de luare a deciziilor la nivel european.

Ne-am întâlnit cu reprezentanți politici și am participat la sesiuni informative care ne-au oferit o perspectivă amplă asupra diverselor teme abordate în Parlament. A fost o oportunitate excelentă de a ne dezvolta cunoștințele politice și de a împărtăși idei împreună cu diplomați. În ansamblu, vizita noastră la Parlamentul European a fost memorabilă și ne-a inspirat să fim mai implicați în viața politică și să ne înțelegem mai bine rolul în calitate de cetățeni europeni. – Mario Negoiță (clasa a X-a)

(Visited 497 times, 1 visits today)
Last modified: mai 30, 2023