Caută
Close this search box.

Written by Liceu

Ziua Independenței Statului Israel – 75 de ani

Ziua Independenței Statului Israel

Ziua Independenței Israelului, YOM HA’ATZMAUT, marchează proclamarea Statului Independent Israel, la 14.05.1948, când a luat sfârșit mandatul britanic asupra Palestinei, pe baza unei Rezoluții a Adunării Generale a ONU, din 29.11.1947. Aceasta stipula crearea pe teritoriul Palestinei a două state: unul evreu și altul arab.

Data aniversării Independenței Statului Israel variază, în fiecare an, în funcție de calendarul ebraic. Astfel, Ziua Independenței Israelului este sărbătorită pe 5 Iyar după calendarul iudaic. În această zi, în anul 5708 (14 mai 1948), a fost înființat Statul Israel. Anul acesta, data aniversară este 26 aprilie .

Ceremoniile din ajunul Zilei Independenței încep cu aprinderea torței la Muntele Hertzl. A doua zi, președintele îi primește la reședința sa pe cei mai remarcabili soldați din acel an și are loc Concursul internațional al Torei. În multe sinagogi din toată țara și din lume se recită rugăciuni speciale de mulțumire și se țin mese festive și serbări pentru a comemora reînființarea, după 1900 de ani, a Statului Israel pe pământul Israelului. Imediat după lăsarea întunericului. în ajunul Zilei Independenței, se poate vedea și auzi prima salvă de artificii pe cerul Israelului. 

Aproape fiecare oraș din Israel ridică o scenă sau o platformă unde susțin concerte cei mai buni cântăreți israelieni. După aceea, se dansează până târziu în noapte Atmosfera este foarte festivă. Cu câteva zile înainte de sărbătoare, municipalitățile și orașele decorează stâlpii de pe stradă cu steaguri israeliene. Intersecțiile sunt acoperite cu steaguri și luminițe decorative, la balcoane se atârnă steaguri israeliene, iar pe mașini se atârnă stegulețe.

Festivitățile din Ziua Independenței sunt inaugurate oficial în ajunul sărbătorii printr-o ceremonie de stat pe Muntele Hertzl din Ierusalim. Se aprind douăsprezece torțe care simbolizează cele douăsprezece triburi ale Israelului și este considerată o mare onoare să fii ales purtătorul torței pentru a o aprinde.

YOM HA’ATZMAUT SAMEAH!

(Visited 1.593 times, 1 visits today)
Last modified: aprilie 27, 2023