Caută
Close this search box.

TIMEMUN – Modelul Națiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu al Israelului

Ca în fiecare an, elevii noștri au participat la Modelul Națiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu al Israelului (TIMEMUN) , o simulare de 3 zile condusă de elevi. La conferință, elevii experimentează intensitatea și recompensele de a se ocupa de politica globală, de a cerceta și de a dezbate probleme, de a elabora documente de politică și de a interacționa cu colegii din diferite culturi și țări. Pe lângă perfecționarea abilităților academice și de conducere, elevii învață despre diferențele culturale și să privească problemele în mod empatic din mai multe puncte de vedere.

Acesta conferința a avut loc online și au participat 14 elevi din clasele X-XI, sub îndrumarea profesoarei Andreea Alter.

Câțiva participanți au dorit să împărtășească din experințele pe care le-au avut:

 

 

Anul acesta a fost a doua ediție TIMEMUN la care am participat. Plăcându-mi extraordinar de mult experiența trecută, m-am înscris și acum, iar așteptările mi-au fost atinse, ba chiar depășite. Am participat în comitetul ECOSOC, ca delegat al Statului Israel și am dezbătut problematica industriei de trafic de droguri și a locuințelor accesibile. Având deja o experiență în spate, nu mi-am mai făcut atât de multe griji ca și prima dată; deja mă simțeam încrezatoare în mine și în munca depusă în adunarea informațiilor. Sesiunile s-au desfășurat într-un ritm destul de alert, cu care nu eram obișnuită, însă din a doua zi am reușit să mă acomodez și să țin pasul. Este important pentru mine să experimentez cât mai multe lucruri, cât mai multe perspective și abordări pentru că, astfel, mă dezvolt mai mult ca persoană și ca delegat – în acest context. Cei doi chairs s-au organizat și și-au împărțit atribuțiile între ei foarte bine, au fost profesioniști, dezbaterile au fost structurate, dar au avut grijă să ne și distrăm împreună prin mici pauze în care am citit mesajele anonime scrise în „Gossip Box”. Atmosfera, per total, a fost una deschisă, în care nu m-am simțit deloc judecată, chiar din contra, am primit ajutor de la o colegă de comitet în realizarea unei clauze după terminarea sesiunilor din ziua respectivă. M-a uimit disponibilitatea și amabilitatea de care au dat dovadă cu toții. Experiența TIMEMUN de anul acesta a fost diferită de cea de anul trecut, în cele mai pozitive moduri. Am învățat lucruri noi, am fost pusă în situații noi și am colaborat cu mult mai mulți oameni. Recomand oricui să participe măcar o dată la un MUN și, cel mai probabil, își va dori să continue pe calea aceasta!

IOANA NICOLAE- 10U

 

 

Pentru mine, experiența TIMEMUN 2022 a fost una deosebită, plină de dezbateri intense. Am avut ocazia de a interacționa cu alți tineri din Israel și restul lumii care erau la fel de pasionați ca mine de dezbateri politice. Sper ca anul viitor TIMEMUN 2023 să fie fizic ca să avem oportunitatea de a ne întâlni cu alți elevi din Israel.

Alexandru Burlacu – 10SN

 

 

Din cauza pandemiei, anul acesta TIMEMUN a fost organizat online, dar am reușit să depășim toate problemele și să avem dezbateri interesante, soluții creative și să ne împrietenim cu oameni din toata lumea. Pentru mine, TIMEMUN a reprezentat șansa de a îmi exprima opinia asupra unor probleme și m-a provocat să găsesc soluții reale și concrete pentru rezolvarea acestora. TIMEMUN a fost o oportunitate de a îmi dezvolta gândirea critică, public speaking skills, dar, în aceeași măsură, a fost o ocazie de a socializa, într-un mediu prietenos și divers, în care toată lumea își exprimă opiniile.

Rotem Alter – 10SN

 

 

TIMEMUN a fost primul meu MUN, deci nu știam exact la ce să mă aștept. Aveam emoții, dar eram hotărâtă să învăț din orice experiență. Totuși, odată ce am cunoscut ceilalți participanți, am descoperit oameni prietenoși, dispuși să ajute și deschiși la diferite idei și perspective. Pe lângă experiența foarte importantă legată de conferința în sine, unde am învățat să îmi exprim punctele de vedere, dar ți să înțeleg alte viziuni, precum cea a senatorului pe care l-am reprezentat, cele mai valoroase lucruri pe care le-am câștigat sunt perspectivele diverse și colaborarea dintre participanți.

Sofia Ene – 10U

 

 

Anul acesta am participat la a doua mea ediție de TIMEMUN. Experiența mea a fost cu adevărat una inedită, principalul lucru pe care l-am admirat fiind diversitatea. Oamenii minunati pe care i-am cunoscut, modul de dezbatere și organizarea, fac, pentru mine, ca TIMEMUN să fie unul dintre cele mai așteptate evenimente anual. În plus, la aceast MUN, mi-am mai dezvoltat abilitatea de lucru în echipă, dar și de lucru sub presiunea timpului. Recomand cu toată încrederea TIMEMUN pentru generațiile următoare, întrucât chiar poate schimba viitorul oricărui elev în mai bine!

Cristian Iancu – 11R

 

 

Mulțumim tuturor elevilor pentru participare și îi felicităm pentru seriozitatea cu care s-au implicat!

Andreea Alter

Andreea Alter

Alătură-te familiei Laude-Reut!

Partenerii Noștri

(Visited 177 times, 1 visits today)