Despre news și fake news în pandemie. Elevii dezbat rolul presei în momente de criză

Informația corectă și de calitate este esențială pentru o societate sănătoasă, dar se dovedește vitală în momente de criză. Din acest punct de vedere, anul 2020 a fost o adevărată provocare atât pentru jurnaliști – care au fost puși în fața unei imense responsabilități – cât și pentru publicul larg, care a învățat ce înseamnă informația vitală și a experimentat, uneori într-o adevărată cursă contra cronometru, cunoașterea prin informare.

 

In acest context, SpotMedia.ro împreună cu Complexul Educațional Laude-Reut organizează evenimentul “Jurnalismul în vremea pandemiei de Covid-19: Între provocări și oportunități de reinventare”.

Când: 19 ianuarie 2021, ora 16:00

 

Unde: live pe spotmedia.ro, in pagina de Facebook event sau in pagina de Youtube event

 

 

Evenimentul se va desfășura sub forma unei dezbateri la care vor participa elevii de la Laude-Reut din clasele VIII-XI, alături de colegii lor de clasa a VIII-a de la alte școli bucureștene. Evenimentul va fi deschis de domnul E.S. David Saranga – Ambasador al Israelului și Președinte Onorific al Laude-Reut Board of Trustees și moderat de Emilian Isailă- editorialist SpotMedia.ro.

 

 

E.S. David Saranga, Ambasador al Israelului și Președinte Onorific al Laude-Reut Board of Trustees este de părere că „pandemia de coronavirus, pe lângă izolare și distanțare socială, a însemnat și multă incertitudine. Într-o perioadă plină de necunoscut, ne-am îndreptat complet atenția către canalele de știri, în așteptarea unui semn bun, de speranță. Misiunea jurnaliștilor în aceste momente de criză a fost una crucială. Confruntați cu riscurile îmbolnăvirii, ei au trebuit să navigheze și prin hățișurile dezinformării, pentru a proteja adevărul. În același timp, pentru mulți dintre ei a însemnat și un proces de adaptare și reinventare a conținutului pentru a rămâne relevanți pentru public.”

 

“Organizarea unui astfel de eveniment de către Liceul Laude-Reut e importantă atât pentru elevi, cât și pentru jurnaliști. Pandemia nu a schimbat fundamental modul cum ne facem profesia, dar a schimbat mult relația dintre noi și public. În mijlocul unui ocean învolburat de îngrijorare, adevărul e o corabie în derivă. De aceea, responsabilitatea noastră e cu atât mai mare în ce privește informarea corectă a publicului. Un astfel de eveniment ne oferă ocazia să arătăm cum se poate face distincția dintre adevăr, minciună sau propagandă și e o onoare pentru noi să participăm la el și să răspundem la întrebările elevilor” conchide Emilian Isailă.

 

La dezbatere vor participa și:

 

Tova Ben Nun-Cherbis – Președinte și Fondator Complexul Educațional Laude-Reut

Prof.univ.dr. Alina Bârgăoanu – Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și Expert în analiza și combaterea dezinformării

Conf.univ.dr. Liana Ionescu – Profesor de media-comunicare la Complexul Educațional Laude-Reut

Ion M. Ioniță – Senior editor Adevărul, Redactor-șef Historia, membru al Laude-Reut Board of Trustees

Magda Grădinaru – Editorialist SpotMedia.ro

Gabriel Kolbay – Jurnalist de investigații SpotMedia.ro.

 

 

„Ce aș dori să știe tinerii de astăzi? Să învețe să fie prezenți în comunicare, în primul rând prin a asculta activ, fără a se grăbi să răspundă, fără a-și construi o replică în timp ce interlocutorul încă nu a terminat de livrat ideea sa. Cred că sinceritatea și valoarea prezenței efective, naturale, este lecția pe care ne-a oferit-o pandemia prin comunicarea online: fiți adevărați și deschiși!” – Tova Ben Nun-Cherbis

 

„În cadrul programului de media-comunicare de la Laude-Reut, una dintre cele mai apreciate activități este realizarea de produse jurnalistice: clasice și multimedia. Două dintre acestea – este vorba despre scurte filme tematice la care elevii au lucrat chiar în timpul pandemiei – vor fi prezentate pe parcursul dezbaterii. Totodată, vor fi analizate rezultatele unui sondaj de opinie realizat în școală, privind sursele, informațiile prioritare și așteptările elevilor față de mass-media.” – Liana Ionescu

 

Invitații vor relata despre jurnalismul în pandemie, efectele dezinformării și noile provocări ale presei, dar și despre diferențele dintre generații în modul în care se informează.

 

Profesor doctor Alina Bârgăoanu, Decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice din cadrul SNSPA și expert în analiza și combaterea dezinformării, va vorbi despre informare și fake news. Cum știm dacă ne informăm corect? Cum ne dăm seama dacă informațiile pe care le consumăm sunt corecte sau nu? De ce este atât de important să ne informăm corect? Care sunt efectele dezinformării asupra oamenilor și a societății? – sunt doar câteva dintre întrebările la care va oferi răspunsuri.

 

 

„Proiectele de media-comunicare de la Laude-Reut, desfășurate într-o perioadă nu tocmai ușoară, sunt un motiv de optimism și de încredere. Lunile de pandemie au arătat că domeniul comunicării face parte din viața noastră mai mult decât ne-am fi închipuit. Au arătat cât de important este să facem diferența între informarea corectă și dezinformare, pentru a nu deveni victime ale manipulării mediatice și ale fake news-urilor vehiculate mai ales pe rețelele sociale.” – Alina Bârgăoanu

 

 

Și pentru că noua generație reprezintă viitorul, jurnalistul Ion M. Ioniță, membru al Laude-Reut Board of Trustees și mentor al cursului de media-comunicare Laude-Reut, va vorbi despre așteptările pe care le au tinerii și despre diferențele între generații privind informarea prin mass-media.

 

 

“Comunicarea profesionistă contează mereu, fapt pe care am sesizat că elevii de la Laude-Reut îl înțeleg. Așa cum au și o imagine clară a ceea ce se întâmplă acum în presă, când responsabilitatea fiecărui cuvânt lansat în public este majoră, când informația trebuie să fie corectă și comunicată onest, iar profesia de jurnalist să fie una onorabilă.” – Ion M. Ioniță

 

 

Magda Grădinaru va vorbi despre ce s-a schimbat în viața sa de jurnalist de când a izbucnit pandemia, va povesti despre constrângeri, dar și despre beneficiile reinventării într-un an ce va rămâne, cu siguranță, în istorie.

 

 

“Interviurile pe care le fac, fie ele politice sau culturale, analizele jurnalistice pe care le scriu, anchetele, toate acestea înseamnă zile de documentare, multe pe teren. Terenul e acum online, dar asta nu înseamnă mai puțin context, dialog mai precar sau informație fără explicație. Asta a fost miza SpotMedia.ro de la bun început: ştirea să aibă context şi relevanță.” – Magda Grădinaru

 

Jurnalistul de investigație Gabriel Kolbay va povesti despre ce soluții a găsit pentru a furniza informație corectă și relevantă, chiar dacă virusul l-a obligat să păstreze distanța.

 

 

“Îmi place să întâlnesc oamenii despre care scriu sau care mă ajută cu informații. Și asta pentru că – atunci când e pregătit printr-o documentare temeinică – un dialog cu o sursă jurnalistică e mult mai util decât schimbul online de informații. De altfel, sursa e un termen destul de tehnic și de sec. Sursele sunt, de fapt, oameni. Iar unii dintre acești oameni își sacrifică o mulțime de timp ca să mă ajute să înțeleg diverse lucruri. Alții îmi oferă informații, cu riscul de a fi sancționați, concediați, agresați etc. Și-atunci e preferabil ca oamenii care investesc timp și energie sau care își asumă riscuri să mă poată vedea, asculta și evalua ca să se convingă că voi folosi, într-adevăr, în interesul public ceea ce îmi spun ei. Toate acestea s-au transformat în adevărate provocări în pandemie și a trebuit să găsesc soluții pentru a informa în continuare corect și complet publicul.” – Gabriel Kolbay

 

 

Pe toată durata evenimentului, elevii vor putea adresa întrebări invitaților, accentul fiind pus pe dezbaterea acestor subiecte și oferirea de răspunsuri la problemele reale cu care se confruntă tinerii astăzi.

 

 

Video prezentare: https://www.youtube.com/watch?v=wH8HUKDG7Vg

 

 

*****

 

Evenimentul “Jurnalismul în vremea pandemiei de Covid-19: Între provocări și oportunități de reinventare” este susținut de Ambasada Israelului și Școala Națională de Studii Politice și Administrative, în calitate de parteneri.

 

 

Despre SpotMedia.ro

 

 

SpotMedia.ro este, poate, cea mai frumoasă poveste din presa românească. O echipă de 32 de oameni care, în iunie 2020, a renunțat la un proiect construit în 13 ani, ajuns la un apogeu de trafic și încredere, și a decis să o ia de la zero. Și asta pentru că li s-a cerut să trădeze încrederea publicului și să folosească notorietatea obținută în beneficiul unor interese comerciale. Întreaga echipă – editorial, tehnic, vânzări și administrativ – a decis să o ia de la capăt. A făcut un site nou în șapte zile, a construit cu pasiune un loc unde acum își fac, cu respect și bucurie, meseria.

 

 

“Trei sunt lucrurile importante care unesc Echipa și ne fac să avem încredere în noi și în viitor: credem că publicul are dreptul de a fi informat corect, credem că presa are un rol esențial în societate și este în slujba cetățeanului, credem că orice este posibil și ne place să inovăm” – Echipa SpotMedia.ro

 

 

Despre Complexul Educațional Laude-Reut

 

 

În aproape un sfert de secol de existență sub tutela Fundaţiei Reut (fostă Fundația Ronald S. Lauder România n.a. ), Complexul Educațional Laude-Reut, acreditat pentru toate nivelurile de învăţământ preuniversitar, a atins performanțe neobișnuite, garantate de oferta educațională, dar și de pregătirea individualizată a elevilor de către profesori selectați cu exigență, fapt care i-a atras obținerea autonomiei, în anul 2016, prin îndeplinirea criteriilor de performanță stabilite de fondatori.

 

 

Oferta educațională Laude-Reut cuprinde profil real-specializarea matematică-informatică, științe ale naturii și profil uman, specializarea științe sociale, bacalaureat la limba ebraică, proiecte și parteneriate internaționale (Ministerul Educației din Israel, International March of the Living, Comenius, Gruntvig, Cannes Lions etc.), vizite internaționale de studiu, schimb de elevi și profesori cu școli din toată Europa și Israel, pregătire academică timpurie – cursuri de Business și Legal English, LAMDA, comunicare, media, diplomație, protocol, relații internaționale, public speaking și debate.

 

 

Pe lângă 100% rată de promovare a examenului de bacalaureat, în sesiunea din iulie, timp de 11 generații de la înființarea liceului, cu media 9,50 pe instituție, rezultatele deosebite şi procentul impresionant de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun, Laude-Reut are un punct forte în oferta extracurriculară consacrată drept punct de referință pentru sistemul educațional: artă și multimedia pentru grădiniță și școala primară, business, media și diplomație pentru liceu, orele şi cluburile de limbi străine (engleză, ebraică, franceză, spaniolă, italiană, germană), de jurnalism, fotografie, informatică, robotică, arte, drama, dans, instrument muzical, matematică, șah, sport etc.

Alătură-te familiei Laude-Reut!

Partenerii Noștri

(Visited 217 times, 1 visits today)