Caută
Close this search box.

LA 180 DE ANI, IANCU ZUCKERMAN!

Pe data de 30 octombrie 2020, Fundația Magna cum Laude-Reut – Complexul Educațional Laude-Reut a avut deosebita plăcere să îl sărbătorească din nou pe longevivul domn Iancu Zuckerman, prietenul nostru care a împlinit vârsta de 98 de ani, într-un eveniment care a devenit deja tradiție anuală.

Dacă în anii trecuți, elevii îl întâmpinau pe domnul Zuckerman cu o mare de flori, entuziasm tineresc și multe cântece pe sufletul său, anul acesta, pandemia ne-a obligat la o ceremonie restrânsă, cu câteva personalități, în spațiul pietonal al Pieței Leul Ierusalimului, în condiții de distanțare fizică și cu purtarea măștilor de protecție.

 

 

Alături de Tova Ben Nun-Cherbis, inițiatoarea și promotoarea acestei ceremonii onorante, au participat Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Israelului în România, Președinte onorific al Laude-Reut Board of Trustees, domnul David Saranga, doamna Saskia Schmidt, șefa secției culturale a Ambasadei Germaniei la București, președintele Comunității Evreiești din București, domnul Paul Schwartz, Directorul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România Elie Wiesel, domnul Alexandru Florian, doamna Irina Cajal, subsecretar de stat în Ministerul Culturii, membri Laude-Reut Board of Trustees.

 

 

S-au ținut discursuri emoționante, în care au fost apreciate curajul și energia domnului Zuckerman, precum și contribuția acestuia în păstrarea și răspândirea adevărului istoric despre evenimentele tragice ale celui de-al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie, Ambasadorul Saranga i-a urat domnului Zuckerman viață lungă, până la 180 de ani, adică de 10 ori chai (18), dăruindu-i două măști cu sigla Ambasadei Israelului și legământul de a sărbători împreună anul viitor, cu speranța descoperirii vaccinului anti-COVID.

 

Doamna Saskia Schmidt a adus mesajul și urările Ambasadorului Germaniei, E.S. Cord Meier-Klodt, precum și al domnului Kai Hennig, Charge d’Affaires, ambii prieteni apropiați ai domnului Zuckerman.

 

 

Pe lângă cadouri, domnul Iancu Zuckerman a primit diploma Vârsta de Aur, semnată de Tova Ben Nun-Cherbis și Ambasadorul David Saranga, precum și mesajul elevilor Laude-Reut, prin Rotem Alter, elevă a liceului, care i-a reprezentat și a cântat La mulți ani în limbile română și ebraică.

 

 

Iancu Zuckerman este cel mai vârstnic membru al Asociației Evreilor din România, ultimul supraviețuitor actualmente în viață al Pogromului de la Iași din iunie 1941, în urma căruia au fost uciși peste 14.000 de evrei. Domnul Zuckerman este foarte activ, iubește mult copiii și muzica, implicându-se în educația lor prin acordarea de burse elevilor talentați, mentor al școlii Laude-Reut și model de viață pentru tânăra generație.

 

 

Cristina Marin

Laude-Reut Project & PR Manager

Alătură-te familiei Laude-Reut!

Partenerii Noștri

(Visited 157 times, 1 visits today)