Această zi nu a reprezentat nici începutul, nici sfârșitul acestei lecții vii de istorie. La inițiativa și cu sprijinul Tovei Ben-Nun Cherbis, Președinte și Fondator al Complexului Educațional Laude-Reut din București, zeci de persoane au muncit luni de zile pentru a face posibilă a doua ediție a proiectului educațional International Mock Trial for Human Rights, parte din 2Day Ambassador. Anul trecut, procesul Dr. Ernst Rudin a fost simulat atât la New York, în sediul United Nations, cât și la Parlamentul României. Impactul pozitiv și succesul răsunător al proiectului au determinat transformarea acestei inițiative într-o tradiție anuală.
Munca pentru a aduce mesajul Never Again a implicat planificări, parteneriate, audiții, selecții și repetiții. De această dată, procesul simulat a fost adaptat după cel real al lui Adolf Eichmann. Emoțiile stârnite în sală au fost un autentic testimonial al impactului. Dar nu ne-am oprit aici. Credem în puterea educației practice, iar copiii, deja profund investiți în subiectul abordat, au meritat să vadă cu ochii lor locurile în care s-a scris această istorie îngrozitoare. Așa s-a născut partea a doua a ediției, numită In the Path of the Holocaust.
Carmen Lidia Vidu, regizor și membru esențial al echipei, a subliniat importanța acestei inițiative:
„Proiectul ‘Procesul lui Eichmann’ a început în iarna anului 2024, evenimentul a avut loc în martie în Parlamentul României și l-am terminat în Germania la Wannsee, locație cunoscută ca fiind punctul de început al ‘Soluției Finale’.”
Elevii implicați au reflectat asupra experiențelor lor, evidențiind impactul educativ și emoțional al proiectului:
- Nicole Z. – Complexul Educațional Laude-Reut: „Excursia la Berlin a fost una dintre cele mai frumoase și interesante experiențe educative la care am participat vreodată.”
- Daria P. – Complexul Educațional Laude-Reut: „Pentru mine, a fost o lecție de viață foarte importantă pe care nu ar trebui să o uităm.”
- Adrian P. – Liceul German Hermann Oberth: „Participarea la această piesă m-a învățat cât de important este să nu uităm niciodată ororile trecutului.”
- David C. – Colegiul Național „Ion Creangă”: „De-a lungul proiectului, am simțit că este datoria noastră să schimbăm viitoarele generații.”
- Laurențiu I. – Colegiul National „I. L. Caragiale”: „Această experiență s-a dovedit a fi o constelație de cunoaștere pentru cerul liber al juneții.”
Elevii au recunoscut valoarea acestui proiect în formarea lor personală și educațională:
- Oanța C. – Colegiul Național „Ion Creangă”: „Schimbarea vine de la fiecare dintre noi indiferent de mentalitate, statut sau aspect fizic.”
- Andreea N. – Colegiul Național „Ion Creangă”: „A fost o experiență minunată, complexitatea acestui proces implică cunoașterea istoriei și punerea în scenă a abilităților actoricești.”
- Beatrice P. – Complexul Educațional Laude-Reut: „Acest proces simulat este o lecție de istorie care pune accentul pe Holocaust.”
- Iris L. – Colegiul Național „Sfântul Sava”: „Participarea mea m-a dezvoltat enorm pe plan personal și mi-a extins cunoștințele în domeniul juridic.”
- Medeea M. – Colegiul National „I. L. Caragiale”: „Am avut privilegiul de a învăța alături de persoane minunate și de a construi amintiri de neprețuit.”
- Andra N. – Colegiul National „Gheorghe Lazar”: „Memoria colectivă este punctul de plecare al unei societăți.”
- Ghiorghe C. – Colegiul National „Gheorghe Lazar”: „Marea majoritate a conflictelor cu care se confruntă astăzi omenirea ar părea absurde dacă toți ar avea șansa de a explora trecutul.”
- Alexandru N. – Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”: „Acest proiect nu a fost doar o lecție de istorie, a fost o experiență de neuitat.”
- Diana S. – Complexul Educațional Laude-Reut: „Prin acest proiect, am învățat istorie și am realizat că am datoria de a onora o întreagă națiune.”
Ne exprimăm recunoștința pentru existența și susținerea acestor proiecte, care ghidă și împuternicesc tinerele generații să învețe din trecut și să spună cu toată convingerea, împreună: NEVER AGAIN!
Direcționează 20% din impozitul pe profit Familiei Reut