Știu, știu, nu e în programa școlară și nu apare în planificările mele. Încă. Dar sunt sigur ca elevii mei mă vor întreba cine a fost această regină și de ce moartea ei a întristat o lume întreagă. Așa se întâmplă întotdeauna când au loc evenimente deosebite. Copiii își întreabă profesorul de istorie. Cine a fost omul acela? De ce este atât de special?
Nu e un răspuns ușor. Poate că un istoric al Casei Regale le-ar fi putut da informații despre faptul că a fost cel mai longeviv monarh al Marii Britanii. Că a fost parte a celor mai importante evenimente istorice de la al doilea război mondial încoace. Le-ar putea povesti despre istoria monarhiei britanice, prerogativele acesteia și faptul că Elisabeta a fost regina celor cincisprezece state din Commonwealth.
Eu am să le spun însă copiilor că odată, demult, demult, a fost o fetiță pe care părinții ei o alintau cu numele de Lilibet. Îi plăceau tare mult animalele, în mod special caii și câinii. Cum vă plac și vouă, copii, nu-i așa? A fost tare bucuroasă când a primit în dar primul ei cal, pe care l-a botezat Peggy, și care a însoțit-o de multe ori prin plimbările ei. O, stați c-am uitat. A crescut-o o guvernanta cam rea. O pedepsea de multe ori și pentru cea mai mică greșeală. Dar cum o pedepsea, domnule profesor? Ei, o ținea pe un scaun până se astâmpăra, ce credeați? Păi și ea era neastâmpărata? Da, și ea a fost când era copil. Ca noi, așa? Exact ca voi, da, dacă vă vine sa credeți. Știați că-i plăcea sa facă sport? Când era copil, practica înotul. Ba chiar, odată, a câștigat o competiție. Cum, dar nu trebuia să le câștige din oficiu? Doar era prințesă, toată lumea trebuia să i se supună. Nu, copii. Lilibet nu a fost acel gen de prințesă. Și a mers și ea la școală? Ei, când era așa de vârsta voastră, a învățat acasă. Veneau profesorii la ea și o învățau tot felul de materii. Un fel de homeschooling, i-am zice astăzi. I-a plăcut franceza în mod special. Vouă vă place franceza? E o limbă tare frumoasă și are multe lucruri în comun cu limba română. Și avea și teme? Sigur că avea, ce credeați, că prințesele nu au teme de făcut?
Când avea 14 ani, a izbucnit cel de-al doilea război mondial. Să știți însă că a fost tare curajoasă. Când a văzut că sunt mulți alți copii care s-au speriat de război, că trebuiau să se ascundă în adăposturi sau să fugă din calea bombelor, ea a ținut un discurs faimos la radio și știți ce le-a spus celor mici din Marea Britanie? Să nu le fie frică. Nici măcar un pic. Să fie siguri siguri că țara lor va obține victoria. Dar ei nu i-a fost frică? Ba sigur că da, e normal să-ți fie când se întâmplă un război. Dar și-a învins teama și a ales să-i încurajeze pe cei din jurul ei. Cum ați putea face și voi uneori, nu-i așa? I-ați incurajat vreodată pe cei din jurul vostru când le-a fost teamă? Ei, uite, ati putea face și voi la fel.
Articolul complet îl puteți găsi pe portalul de știri din educație www.educatieprivata.ro
Direcționează 20% din impozitul pe profit Familiei Reut