secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

POVESTEA LANSĂRII NAVETEI SPAȚIALE ISRAELIENE “BERESHIT” CĂTRE LUNĂ

1Vineri, 22 februarie 2019, la ora 4 a.m., a fost lansată spre lună naveta spațială israeliană BeReshit. Până acum, doar Statele Unite ale Americii, Rusia și China au realizat acest lucru. Nu doar nava spațială reprezintă o parte din istorie, ci și inginerul care o urmărește de la sol, Alex Friedman, unul din inițiatorii proiectului.

Alex Friedman s-a născut în Rusia, iar tatăl său, un om religios, a fost arestat la puțin timp după nașterea lui Alex, petrecând circa 7 ani în închisoare. Astfel că micul Alex și-a văzut pentru prima data tatăl când a ajuns în clasa I, imediat ce acesta a fost eliberat și, bineînțeles că nu l-a recunoscut. Membrii familiei Friedman se rugau în tăcere ca vecinii să nu audă. Alex a primit de la doctor scutire medicală pentru a nu merge la școală în ziua de Shabat. Evreu fiind, Alex nu avea nicio șansă să fie acceptat la Facultatea de Fizică, din cauza curentului antisemit din Rusia. De aceea el a ales Facultatea de Matematică.

Numai după mulți ani, în 1970, când familia sa a primit aprobarea să emigreze în Israel, Alex s-a înscris în industria aviatică, la școala de pilotaj, pentru a studia spațiul cosmic în Israel. În ultimii ani el s-a adâncit într-un proiect special. El spune: “este un eveniment care mă inspiră, și pentru mine acest lucru reprezintă închiderea unui ciclu personal și național: băiatul care nu a fost acceptat în Rusia la Facultatea de Fizică din pricina identității sale evreiești, este acum parte dintr-o echipă care trimite o navă spațială în cosmos, cu o dischetă pe care este toată Biblia evreiască și cu un steag israelian”.

Shabat Shalom!

de Sivan Rahav Meir - 24.02.2019

Detalii despre lansarea navetei spațiale israeliene către Lună puteți găsi aici:

https://www.space.gov.il/en/node/131517