secretariat@laude-reut.ro    +40 031.805.57.72 / 021.320.15.99  twitterfacebook

STUDENTĂ ROMÂNCĂ DIN SUA, DESPRE CUM SE NASC CELE MAI BUNE IDEI: „GÂNDIREA CREATIVĂ NU ȚINE DE TALENT. EXISTĂ O METODOLOGIE”

andrada pantelimonAndrada Pantelimon are 20 de ani și este studentă în anul II la Facultatea de Inginerie de la “Dartmouth” College, SUA, o universitate din Ivy League (ligă din care fac parte și universitățile Harvard și Columbia).

Ea povestește pentru publicul Libertatea ce a învățat la un curs de Design Thinking (Gândire creativă) și cum oricine poate pune în practică aceste cunoștințe.

  • Plecată fiind, mă gândesc adesea la România și la ce pot face eu pentru a-i ajuta pe cei de acasă.
  • Înțeleg mai bine valoarea empatiei în fiecare parte din viața mea de zi cu zi, cu precădere în relația cu cei din jurul meu. Am învățat să ascult cu mult mai mare atenție ce mi se spune.
  • Mă gândesc periodic la ce mă deranjează la mine, la alții și la ce văd în jur și îmi iau notițe.

Găsirea echilibrului dintre viața personală și cea profesională, lipsa locurilor de parcare lângă locul de muncă sau orele petrecute în trafic sunt probleme cu care ne confruntăm zi de zi. La cursul de Design Thinking de la Colegiul Dartmouth din SUA am învățat să privesc aceste situații ca pe niște probleme de design. Această perspectivă împiedică tendințele fataliste și subliniază faptul că există soluții în toate aceste cazuri, fiindcă designul poate fi întotdeauna regândit ori îmbunătățit.

Design thinking-ul este o strategie creativă de soluționare a problemelor, folosită nu numai de designeri, ci de oricine creează inovație, indiferent de domeniu. Este un proces iterativ ce presupune înțelegerea aprofundată a oamenilor cărora li se rezolvă problema, contestarea prejudecăților și redefinirea problemei, cu scopul de a produce cele mai benefice soluții de design, la intersecția dintre nevoile utilizatorilor și ceea ce este viabil din punct de vedere tehnologic și economic.

În societatea românească, noi credem preponderent că inovația sau gândirea creativă țin de talent, de un dar, de ceva ce nu controlezi. Nu e așa.

https://www.libertatea.ro/stiri/studenta-romanca-din-sua-daca-te-gandesti-la-viata-ca-la-design-asta-impiedica-perspectivele-fataliste-caci-designul-poate-fi-mereu-imbunatatit-2803680